Giysilerinizin bakımını nasıl yapmalısınız?

Yıkama
Giysilerinizin, yıkanmadan önce, çok fazla kirlenmesine izin vermeyin. Giysilerinizin, yıkanmadan önce, her zaman havalandırılmış ve kuru olmasına özen gösterin. Giysilerinizin, yıkanmadan önce ceplerini boşaltın, düğmelerini çözün ve yakalarını kaldırın. Çamaşır makinenizi gereğinden fazla doldurmayın. Hiçbir zaman belirtilen en üst ısılarda yıkamayın.

Elde yıkama
İlk yıkamalarda giysi renk verebilir ve su boyanabilir, dolayısıyla ilk yıkamada giysinizi diğer giysilerle bir arada yıkamayın. Elde yıkamayı her zaman soğuk su ile yapın ve önceden suya bastırmayın. Giysiyi suya sokmadan önce sabun veya deterjanın tamamen çözülmüş olmasına dikkat edin. Giysiyi çitilemeyin, nazikçe yıkayın. İyice durulayın.

Kurutma
Ağır giysilerinize deforme olmamaları için güneş ışığına ve kuvvetli rüzgara bırakmayın. Eğer kapalı mekanda bir çamaşır askısında kurutulacaksa, mekanda hava akımı olmasına özen gösterin. Örgü giysilerinizi düz bir yüzeye serilmiş havlu üzerinde kurumaya bırakın, güneşe asmayın, kalorifer üzerine sermeyin. Deforme olabilecek giysilerinizi formların bozulmaması için gererek serin.

Çamaşır suyu kullanımı
Çamaşır suyu kullanmadan önce lütfen giysilerinizin bakım etiketini dikkatle okuyun. Yalnızca soğuk su kullanın ve en fazla bir saat uygulayın. Demir, bakır yada pirinç kap kullanmayın.


Ütüleme
Ütülenecek giysilerin bakım etiketlerindeki talimatlara göre grupladıktan sonra en düşük ısı derecesi ile ütülemeye başlayın. Yüksek ısı derecesinden daha düşük ısı derecesine geçmek için birkaç dakika bekleyin. Giysilerinizi hafif nemli iken ütüleyin. Ütünüzü soğumaya bırakmadan önce altına yapışmış olabilecek herhangi bir artığı nemli bir bez ile temizleyin.


Kumaş türlerini nasıl tanırız?

Doğal kumaşlar

YÜN
Yüksek ısıda yıkandığında çeker ve eğer asılarak kurutulursa deforme olur. Isıyı çok iyi yalıtır, yüksek nem emme özelliği vardır ve kaybettiği şeklini kolayca bulur. Keçeleşmeye ve sararmaya eğilimlidir.

PAMUK
Yüksek ısıda yıkandığında çeker, ütülenmeye karşı dayanıklıdır ve eğer renkli ise ilk yıkamada tek başına olmasına dikkat edilmelidir. Serin tutar ve esnektir, sürtünme ve darbelere karşı dayanıklıdır. Yıkamalara karşı renk dayanıklılığı yüksek değildir ve kırışmaya eğilimlidir.

KETEN
Daima elde ve soğuk su ile yıkanmalıdır, santrifüjlü makinede kurutulmamalı ve çok sıcak su ile yıkanmamalıdır. Ütülenmeye dayanıklıdır. Serin tutar ve dokunuşu yumuşaktır, kire dayanıklıdır. Kırışma eğilimi çok yüksektir. İPEK Çok yüksek ısıda ve santrifüjlü makinede yıkanmaz. İnatçı lekeler söz konusu olduğunda bir uzmana başvurmak gereklidir. Düşük ısıda ve buharsız ütülenmelidir. Dayanıklıdır, çok hafiftir, dokunuşu yumuşak ve hoştur. Renk dayanıklılığı yüksektir. Terlemeye ve çitilenmeye karşı hassastır.


Suni kumaşlar

ASETAT, RAYON ve VİSKOZ
Deforme olmamaları için santrifüjlü makinelerde yıkanmamalıdır. Dokunuşları oldukça yumuşaktır ve renk dayanıklılıkları yüksektir. Nem emme özellikleri düşüktür, kolay yanabilir ve statik elektrik taşırlar.


Sentetik kumaşlar


POLYESTER, NAYLON ve LYCRA
Isıya karşı çok duyarlıdırlar, ılık su ile yıkanmalı ve düşük ısıda buharsız ütülenmelidir. Fazla kırışmazlar ve renk dayanıklılıkları yüksektir. Kolayca yanabilir ve statik elektrik taşırlar.

* Verilen bilgiler kompozisyonu saf olan kumaşlar için geçerlidir. Karışımlar söz konusu olduğunda her kumaşın yüzdesi öğrenilerek bakım yapılmalıdır. Tüm kumaşlar için geçerli genel kurallar

Yüksek ısılar kumaşlar için her zaman zararlıdır.
Santrifüjlü makineler ve direkt olarak güneşte kurutma giysilerin keçeleşmesine sebep olur.
Hiçbir zaman inatçı lekelerle uğraşılmamalı, uzmanına başvurulmalıdır.

Beyazlatıcılar çamaşır suyuna tercih edilmelidir zira çamaşır suyu kumaş elyafını yıpratır.
Astarlı ve telalı giysiler her zaman kuru temizlemeye gönderilmelidir.

Hassas kumaşlar için özel deterjanlar kullanılmalıdır.
Deterjanın leke bırakmaması için suda iyice çözünmüş olmasına dikkat edilmelidir.